«Збережемо зубрів разом!»

Завдяки фестивалю «Robofirst – більше ніж роботи!», який відбудеться 11-12 березня у м.Києві, учасники команди «Робознавці» стали практично єдиним цілим. Їх згуртували проблема чемпіонату «Пліч-о-пліч з тваринами» і виконання роботом  «Робіком» місій на полі для Гри роботів. Усі вони не байдужі до братів наших менших (і більших), а багато хто з дітей має ще й домашніх улюбленців.
Роботу над проектом учні розпочали з вибору тварин, взаємодію яких з людьми вони будуть досліджувати. Члени команди пропонували різних представників фауни: зубрів, качкодзьобів, панд... Але в ході дослідження довідалися, що через відсутність уваги держави до неконтрольованого браконьєрства і комерційного відстрілу красеня-велетня лісів України – зубра – потрібно оберігати у першу чергу. Назва теми проекту з’явилася відразу: «Збережемо зубрів разом!»
Так, так, … тільки разом ми зможемо зберегти популяцію зубрів. Як виявилося,
зубрів на території України залишилося дуже мало, всього близько 230 особин, а 25 років тому їх ще було 680(!) Цю невтішну інформацію нам розповіли працівники Ківерцівського національного природничого парку "Цуманська пуща" (де мешкають 2 стада зубрів із поголів’ям 17 особин), з якими ми постійно спілкуємося через Facebook та Skype. 
 За нашим рішенням, на битву з браконьєрами готуються вийти безпілотні літальні апарати – дрони!
Детальну інформацію про дронів розповів та продемонстрував у дії один з таких пристроїв керівник гуртків авіамоделювання Комунального закладу Тернопільської міської ради «Станція юних техніків» Наконечний Володимир. Також діти дізнались багато цікавих фактів про безпілотники. А Ви знали, що дрони можуть переносити людей та їжу і навіть вигулювати собак!
Команда вважає, що можливість вести спостереження з повітря надасть лісникам національного парку серйозну перевагу. Компактні та безшумні дрони зможуть не лише зафіксовувати пересування озброєних груп браконьєрів, а й повідомляти про місцезнаходження і напрямок руху груп тварин. Дрони будуть забезпечені відеокамерою, здатною вести спостереження навіть вночі, і GPS-навігатором. Суттєвою особливістю цих пристроїв є низька вартість нових, компактних моделей, що є дуже важливим для нашої країни. Так як зубри є дуже полохливі тварини, дрони зможуть допомагати відлякувати їх, опускаючись до висоти 50м і, таким чином, утримувати тварин від наближення до небезпеки.
Поділитися рішенням стосовно охорони зубрів учні поспішили перш за все з працівниками парку «Цуманська пуща». І що цікаво, учасниками Skype-конференції, присвяченої результатам наших досліджень, стали не тільки вони, а й багато ровесників робознавців з Волинської області – учнів Ківерцівської ЗОШ №4!
На початку березня команда підготувала виступ "Збережемо зубрів разом!" та зіграла веселу сценку з охоронцями-чарівниками для учнів 6-А класу ЗОШ №26.
А зараз і учасники команди, і їх тренери з нетерпінням чекають на поїздку у столицю!



0 коментарі:

Дописати коментар